Czech Kart Open Písek 20.-22.8. 2021

Nadešel konec prázdnin a s ním i pomalý konec sezóny 2021. Předposlední podnik seriálu Czech Kart Open se konal v českém \”zeleném pekle\” neboli na klasickém okruhu v Písku Hradišti. Celý víkend bylo krásné počasí, ale byla to až neděle, která nás dokázala pořádně potrápit. Ale nebylo to jen trápení. Někteří jezdci z toho vyšli mnohem lépe, než kdyby se jelo na suchu.

Kategorie Easykart 60 se stává čím dál více napínavější tím, jak mezi sebou svádí souboj o titul naši dva jezdci Zdeněk Bábíček a Tomáš Vančík. Po třineckém klání měl navrch Bábíček a byl to Vančík, co musel dohánět ztrátu. Byl tedy očekáván souboj na ostří nože, který nakonec zas tak ostrý nebyl. Bábíček využil svůj plný potenciál a dojel vždy v TOP3. Sobotní závod patřil Vančíkovi, který dojel pro vítězství před Bábíčkem. Ovšem neděle, která byla z půlky na vodě a z půlky na suchu, už plně patřila Bábíčkovi. Zdeněk si dojel pro 2 dominantní vítězství a navýšil tak náskok v šampionátu už na 36 bodů. Vančík v superfinále dokončil až na čtvrtém místě a před posledním podnikem ho čeká náročná příprava, pokud chce mít proti Bábíčkovi ještě šanci. Dále to poté byl P10 Sebastian Mičker, P11 Miloš Divič a P17 Martin Guichen.

Kategorie Easykart 100 tentokrát nepřinesla takový úspěch jako v předchozích podnicích. Celý víkend si nejlépe počínala Karolína Vančíková. Ta v obou prvních bodovaných jízdách dojela druhá. Smůla přišla v superfinále, kde musela pro technickou závadu ze 3.místa odstoupit. Smůla potkala Matyáše Puršla. Z technických důvodů nedokončil měřený trénink a poté jak na vodě, tak na suchu se špatně bojovalo z posledních pozic. V superfinále navíc přišel kontakt se soupeřem a Matyáš skončil v hodinách. Dokončil na 8.místě. Nejlépe si tedy vedl Jiří Skopalík, který dovezl svoji motokáru do cíle dvakrát na třetím místě a byl tak nejúspěšnějším jezdcem v této kategorii z našeho stanu. Dále to byl P7 Radim Guichen, P8 Matyáš Puršl a DNF Karolína Vančíková.

Novinky přišly v kategorii ROK GP. Po Filipu Bartošovi tam přešel další jezdec z našich řad, Vojtěch Růt. A nevedl si vůbec špatně. V první finálové jízdě Filip uzavíral TOP10 a Vojta byl těsně za ním na místě jedenáctém. Vodní show ovšem tak světlá nebyla. Kolize a hodiny udělaly své a oba naši jezdci skončili mimo bodovanou patnáctku. V superfinále se ovšem vrátili oba do sedla a jeli opět rychle. Filip dokončil na krásném 8.místě, zatímco Vojta musel bohužel odstoupit.

Kategorie KZ2 nabídla pravděpodobně největší drama při nedělním mokrém závodě. Sobotní závod se nesl v režii Dominika Javůrka, který byl následovaný Pražákem a Kůrkou na sedmé a osmé pozici. Richard po kolizi po startu do cíle nedojel. Neděle se stala zajímavou už při ranním warm-upu. Trať zkropil pořádný letní déšť, což znamenalo změnu všeho na dalších pár hodin. Závod se stal ještě zapeklitějším tím, že nikdo nevěděl, jaké pneumatiky a nastavení nasadit. Nakonec nejlepší rozhodnutí udělali ti, co dali staré a opotřebované mokré gumy. Toto rozhodnutí o nastavení ovšem minulo Javůrka a Pražáka, kteří nasadili nové a téměř nové pneumatiky. Nejvíce tedy vydělal Vojtěch Kůrka, který dokončil na 5.místě. Javůrek dojel šestý a Pražák po penalizaci za spadený nárazník až jako 11. Richard Horký opět neviděl víl, tentokrát díky technickým potížím. Superfinále pak dopadlo už úplně klasicky. Pro dominantní vítězství si dojel Dominik Javůrek a dál navýšil náskok v šampionátu. Do TOP5 se po delší pauze vrátil Michal Pražák, který po vydařeném startu dojel pátý. Dále to pak byl P8 Vojtěch Kůrka a P10 Richard Horký.

Nás nyní čeká poslední podnik Czech Kart Open. Původní plán byl německý Wackersdorf, ale současný vývoj epidemiologické situace v Německu spíše ukazuje na třetí závod v západočeském Chebu.

Diskuze