Czech Kart Open Vysoké Mýto 29.9.-1.10. 2023

Tak a je to tady, sezóna 2023 se definitivně přiblížila ke svému konci a stále je toho hodně, o co se dá hrát. Tak třeba kategorie Easykart 100. 7 pilotů ještě může urvat druhé místo. A jak to dopadlo? Na to se pojďme podívat společně.

V kategorii Školní nás již tradičně zastupoval Damián Tlachač, kterého doplnil malý Míša Kirning. Oba úspěšně dokončili víkend bez kolizí a jsou připraveni na přestup do kategorie Easykart 60. Myslíte, že je tam příští rok uvidíme ?

Co se týče kategorie Easykart 60…Víme, že Lillian se oficiálně stala vítězkou tohoto seriálu a proto se rozhodla tento závod využít pro trénink s větší sestrou této kategorie, s motokárou Easykart 100. Kdo nás ale tento víkend zastupoval byl úřadující vítěz kategorie z roku 2022, Zdeněk Bábíček. A nutno říct, že z jeho rychlosti vůbec neubylo. Kvalifikaci s drtivým náskokem 6 desetin na druhého a taktně všem naznačil, jak bude zbytek víkendu vypadat. Nicolas Lacko se k Zdeňkovi přiblížil na vzdálenost jedné vteřiny a zapsal si tak šestý nejrychlejší čas. Celý zbytek víkendu vypadal přesně tak, jak Zdeněk naznačil a vyhrál vše, co se dalo. V superfinále stanul na prvním místě s pohodlným náskokem 3 vteřin na druhého. Nicolas Lacko si dojel pro sedmé místo.

V kategorii Easykart 100 šlo o všechno. Kromě titulu. Vedoucímu pilotovi stačilo málo k jeho zisku a to se také stalo. Ovšem pozice vicemistra zůstávala stále otevřená a to pro 6 pilotů. Včetně našeho Adama Röschla. Ten se kvalifikoval jako pátý, což neindikovalo nějaké extra šance. Jeho pozdější výkony nás ale přesvědčily o opaku a jedno vítězství a dvě druhá místa zařídila, že Adam urval pozici vicemistra pro sebe. My mu gratulujeme za tento skvělý výkon a samozřejmě děkujeme, že do našeho týmu přivezl další trofej v celkových výsledcích. Smůlu měla ovšem novopečená vítězka kategorie Easykart 60, Lillian. Ta se nevyhnula kolizi v sobotním závodě a hned po startu po nehezké kolizi odstoupila ze závodu a ze zdravotních důvodů už dále v nedělních jízdách nepokračovala. Závodu se po delší pauze účastnil i Adamův mladší brácha, Kuba Röschl. Ten celý víkend ukazoval, že rychlost tam je a pauza mu vůbec neubrala na jezdeckém stylu. Ovšem nedostatek zkušeností co se závodního režimu týče byl zde velice znát. První dvě jízdy se ještě Kuba rozkoukával ale v superfinále už zazářil a dojel si pro krásné šesté místo. Nováček Martin Guichen sezónu zakončil bodovanou 14.pozicí.

Kategorie ROK se nese stále na vlně rychlosti Soni Ptáčkové a snaze Skopalíka a spol. dohnat ji a špici obecně. Tentokrát to byla opět Soňa, která si připsala třetí místo v kvalifikaci. Do TOP6 se s ni dostal ještě pátý Radim Guichen a šestý Jirka Skopalík. Sedmé místo si pak připsal Filip Bartoš, pro kterého to bylo nejlepší kvalifikační umístění letošní sezóny. Marek Strach se pak umístil na 12.pozici. Přesuneme se rovnou do superfinále, které nejlépe dopadlo právě pro Soňu, která úspěšnou sezónu zakončila druhým místem. Do TOP6 se s ní opět dostal stále se zrychlující Jirka Skopalík, který si připsal body právě za 6.místo. Marek Strach neměl moc pozitivní víkend a ten zakončil předposledním bodovaným místem. Ještě větší smůlu na konci sezóny měli matadoři této kategorie, Radim Guichen a Filip Bartoš, kteří oba odstoupili hned v úvodu závodu.

V kategorii KZ2 nám jako reprezentant přibyl domácí Vojta Kůrka, který svou znalost okruhu prokázal sedmým místem v kvalifikaci. Spolu s ním závodili v KZ2 i Matyáš Puršl, který se kvalifikoval jako desátý a Ondra Duba, který obsadil poslední bodovanou pozici. Vojta Kůrka ve své krasojízdě po delší pauze neohroženě pokračoval a nakonec si v superfinále dojel pro skvělé sedmé místo. Matyáš Puršl měl poněkud smolný sobotní závod, který ho posléze odsunul na startu do superfinále dozadu. I tak si ale dojel pro 12.místo a solidně tak zakončil svoji první sezónu v královské kategorii. Ondra Duba závod dokončil po inkasování 5s penalizace za incident těsně za bodovanými příčkami, na P16.

Takhle tedy skončila sezóna v Čechách. Některé naše jezdce ovšem čekají další výzvy, jako německý závod Weiss Blau ve Wackersdorfu, závěr italského šampionátu Easykart ve Franciacortě nebo ROK EURO FINALE v Lonatu.