Sezóna 2023 – zhodnocení a celkové výsledky seriálů

Předtím, než se podíváme na zahraniční závody, které se dají považovat za vyvrcholení naší sezóny, je čas trochu bilancovat a ohlédnout se za výsledky uplynulé sezóny v tuzemských závodech. Účastnili jsme se ve 2 seriálech a v 5 různých kategoriích. Takže, pojďme se na to mrknout.

Začneme seriálem Moravský Pohár & Mistroství Slovenska. V kategorii Easykart 60 se aktivně účastnil Michal Moravec. Ten si celkově dojel pro tři třetí místa v celkovém hodnocení a nakonec z toho bylo páté místo absolutně. Dalším a posledním pilotem, který odjel každý letošní závod seriálu Mistroství Slovenska byl Ondra Duba v kategorii KZ2. Ten si zde dojel pro přesvědčivé vítězství a s náskokem 22 bodů se stal Mistrem Slovenska. My mu gratulujeme a jsme rádi, že jsme mohli Ondrovi pomoct k tomuto úspěchu. Navázal tak na titul Dominika Javůrka, který vyhrál v KZ2 v roce 2018.

Většina našich pilotů se ale účastnila vlajkového šampionátu v Česku a tím je tradičně Czech Kart Open, který pořádá závody pro mistrovské i pohárové třídy.

Začneme kategorií Školní. Zde je již známo, že jezdci nezávodí a nemají ani transpondéry měřící jejich pozici na trati a jejich rychlost. Jediné, co tedy můžeme napsat jsou jména jezdců, kteří nás letos reprezentovali. Na každém podniku to byl Damián Tlachač a na pár podnicích se objevil Míša Kirning. Oba piloti se značně zrychlili a minimálně od Damiána můžeme očekávat přechod do vyšší kategorie Easykart 60.

Jak vypadají výsledky kategorie Easykart 60 jsme si už naznačili v článku o závodě v Písku. Lillian Rolencová se stala předčasně vítězkou této kategorie a jde tak ve stopách Terezy Bábíčkové, které se to stejné povedlo 8 let zpět. I s absencí v posledním závodě vyhrála Lilli s náskokem 44 bodů a i když její premiéra v kategorii Easykart 100 nedopadla nejlépe, myslím, že můžeme říct, že od ní můžeme čekat velké věci. V této kategorii nás pravidelně také zastupoval Nicolas Lacko, který si v průběhu sezóny připsal pár pódiových umístění a v celkových výsledcích se umístil na 7.místě se 145 body. Poslední závod sezóny s námi odjel i Michal Moravec, který se celkově umístil hned za Nicolase. Jediný závod a plný bodový příděl stačil úřadujícímu šampionovi, Zdeňku Bábíčkovi, k tomu, aby se umístil na dvanácté pozici celkově. Stanislav Kohout se účastnil jen několika podniků a nakonec si připsal P17 a Štěpán Prouza skončil na P26.

Kategorie Easykart 100 byla až do posledního závodu velice nerozhodnutá. Krom souboje o titul, ten měl v podstatě v hrsti soupeř. Ale boji o druhé a třetí místo byl žhavý jak láva. Teoretickou šanci na něj mělo 6 pilotů, včetně našeho Adama Röschla. A skvělý výkon ve Vysokým Mýtě byl rozhodující. Adam dvojku urval pro sebe a stal se vicemistrem kategorie Easykart 100 pro rok 2023. Pak je ovšem dlouho ticho po pěšině. Jak Miloš Divič, tak Dominik Szmaragowski, se účastnili jen některých podniků a nebyli tím pádem horkými kandidáty na TOP umístění. Nakonec to bylo P11 Miloš Divič, P14 Dominik Szmaragowski a P16 patří nováčkovi Martinu Guichenovi.

Kategorii ROK GP v našem stanu vládla žena. Soňa Ptáčková pod vedením Petra Klobáse dokázala svůj stroj pravidelně dovézt na pódiových příčkách a to jí zajistilo pozici vicemistryně kategorie ROK GP. Do TOP5 se s ní dostal Radim Guichen, který se se 162 body umístil pátý a vylepšil tak svoji loňskou pozici. Jiří Skopalík do kategorie přišel jako úřadující vítěz Easykart 100 ale taky jako úplný nováček. I tak prokázal, že rychlost má. Velká dávka smůly tam ovšem byla taky a kvůli ní z toho bylo P7 celkově se 151 body. Nováčkem rovněž byl i Marek Strach, který si dojel pro celkově P15 se 79 body. Největší smůlu měl letos asi Filip Bartoš, kterého pronásledovaly technické potíže a kolize. Díky nim skončil až jako P17 se 67 body.

A konečně se dostáváme ke královské kategorii KZ2. Našimi zástupci byli Matěj Kácovský, Ondra Duba, Matyáš Puršl a Vojta Kůrka. Nejlépe v hodnocení šampionátu dopadl Matěj Kácovský, který se celkově umístil na P6 se 142 body. Vojta Kůrka se pak v obrovském množství pilotů umístil na P15 s 51 body. Těsně ho následoval Matyáš Puršl na P17 se 42 body. Ondra Duba si opět vybral veškerou KZ2 smůlu a v konečném hodnocení figuruje na P21 s 35 body.

Poslední šampionát, který je potřeba zmínit, je Trofeo Easykart Italy. Jediným pravidelným účastníkem byla Lillan Rolencová v kategorii Easykart 60. Ze 7 závodů si dojela pro několik pódií a v celkovém hodnocení z toho bylo fantastické P4!

A to je asi vše. To byla sezóna 2023. Nás čeká dopsat jen posledních pár článků o posledních velkých závodech letošní sezóny a pak už čekáme, až sezóna 2024 otevře své brány. Letos se toho stalo hodně. Jedna událost poznamenala náš tým asi nejvíce. Ale to vše nás motivovalo, abychom neskončili a naopak jeli ještě lépe. Máme v kapsách titul a 2x vicemistra kategorie. To mluví za vše. Děkujeme, že jste s námi u toho byli a podporovali nás a nyní zbývá jen napsat…

Na viděnou v sezóně 2024 🙂