Mezinárodní úspěch a EASYKART GRANDFINALS Franciacorta 14.-16.10. 2022

Sezóna 2022 vrcholí a je již tradicí, že se náš tým, jakožto jedna z největších základen kategorie Easykart 60 v Čechách, účastní velkého vyvrcholení seriálu Easykart v Itálii. Letos úděl pořádání Easykart Grandfinals padl na jeden z nejmodernějších okruhů nejen v Itálii, ale i v Evropě. Okruh poblíž vesnice Castrezzato nese název Franciacorta Karting track, skládá se z 7 pravotočivých a 4 levotočivých zatáček a 2 delších rovin. Pro kategorie Easykart 50/60/100 se zde nachází obrovské množství míst vhodné k předjíždění, tudíž bylo o zábavu postaráno. Náš tým zde zastupovalo 11 stálých pilotů a 2 hostující piloti. Zastoupení jsme měli v kategoriích Easykart 50, Easykart 60, Easykart 100 & BMB Challenge. A jestli se tento víkend povedl? No…posuďte sami. Detaily nám v následujícím článku popíše jezdec kategorie Easykart 100, Matyáš Puršl #17

V kategorii Easykart 50 nás zastupovali 2 piloti. Michal Kirning a Damian Tlachač. Tato kategorie nejezdí oficiálně závody a jezdí pouze v tréninkovém režimu. Pro naše nejmenší piloty to byl první víkend v mezinárodní konkurenci a my doufáme, že zde nabrali cenné zkušenosti, které využijí ke svému závodnímu rozvoji.

Začneme kategorií Easykart 60. Tam jsme měli na roštu 3 rychlé piloty v konkurenci 46 dalších jezdců z různých zemí. Díky velkému počtu závodníků bylo nutné je rozdělit do skupin A až D. Ve skupině A, která byla považována za nejrychlejší a nejzkušenější skupinu pilotů, se náš pilot, Mistr České republiky a vítěz Moravského Poháru v roce 2022, Matyas Vitver, vydal do boje o celkové druhé místo. To se mu povedlo. Do posledního kola probíhal těsný závod mezi ním a dalšími 3 piloty. Matyas si nakonec domů odvezl pohár za druhé místo, což jen podtrhlo jeho korunu nejúspěšnějšího jezdce našeho týmu a celé kategorie Easykart 60 v roce 2022. Ve stejné skupině byl i náš druhý pilot, Zdeněk Bábíček. Ten bohužel z technických důvodů neodstartoval do sobotní kvalifikace a byl tak nucen startovat až ze samotnéhl chvostu pole. Ovšem v následujících závodech i přes trvající technické potíže předvedl neuvěřitelnou jízdu kdy v jednom ze závodů dojel z posledního místa na neuvěřitelném druhém místě. V samotném finále se mu už ale nepovedlo včas se dostat do popředí a do aktivního boje o vítězství. Nakonec z toho bylo krásné třetí místo, což byl vzhledem k technickým potížím skoro až nadlidský výkon. Ještě ale nekončíme. Pořád tu máme jednoho pilota který se sice nedostal do skupiny A, ale dostal šanci ukázat svou rychlost ve skupině B. Nicolas Lacko. Syn mistra Evropy v závodech tahačů Adama Lacka. To je kluk, který si podmanil skupinu B a dokázal vyhrát. S tímto obrovským úspěchem se kategorie Easykart 60 postarala o nejúspěšnější závodní víkend, jaký náš tým zvládl zde na Easykart Grandfinals. Mockrát pilotům děkujeme za tento úžasný výkon.

Kategorie Easykart 100 byla druhou nejpočetnější kategorií tohoto víkendu. Na roštu se sešlo 36 pilotů což je maximální propustnost trati. Zúčastnili se piloti z 10 různých zemí od místních závodníků z Itálie až po piloty z Venezuely. Naším nejúspěšnějším pilotem se stal Dominik Šimek, který si udělal poslední výlet s kategorií Easykart 100 před tím, než usedne zpět do OKj. Pro koho to ale byla můra a rozloučení v jednom byl Matyáš Puršl. Po nepovedené kvalifikaci startoval z 19.místa. Po použití zkušeností a talentu se mu povedlo dostat do Top10. Tam ale přišla další dávka smůly a po nezaviněné kolizi a následným výletě mimo trať se propadl až na 24.místo. Druhý finálový závod měl Matyáš brilantní start ale díky další nehodě dojel až jako 32.

A jako poslední byla kategorie BMB chellenge, kde jsme měli dva piloty. Pro jednoho z nich to byl první závod v kategorii BMB, a to pro Marka Stracha, který usilovně bojoval celý víkend. Pochopitelně ale proti němu stáli mnohem zkušenější piloti a to dokonce i tovární piloti týmu Jesolo kart. Marek nakonec dojel na 22. místě určitě nasbíral mnoho zkušeností. Naší druou zástupkyní byla Karolína Vančíková. Ta předvedla úžasný výkon v kvalifikaci, kde zajela druhý čas. Technické potíže jí ovšem zabránily v dobrém výsledku a nakonec protnula cílovou čáru na 6.místě.