Déšť, noc a velké finále Czech Kart Open – Wackersdorf 9.-11. 2022

Sezóna nám vrcholí a nemůže to být nikde jinde, než na jedné z nejznámějších a nejlépe hodnocených kartingových tratí, v německém Wackersdorfu. Tento okruh pravidelně hostí mezinárodní závody typu WSK, DKM & CIK-FIA. České závody se na tento okruh vrací po dvouleté covidové pauze a právě tady se rozhodne o tom, kdo odjede jako mistr, vice-mistr nebo poražený.

Začneme klasicky našimi nejmenšími talenty. V kategorii Easykart 50 nás zastupoval tento víkend pouze Damian Tlachač, který začal víkend velice dobře. Kvalifikace P4 a první závod P5 byly jedny z jeho nejlepších výsledků letošní sezóny. Superfinále nakonec dokončil na 8.místě a s tím i uzavřel svou první sezónu v kartingu.

Kategorie Easykart 60 byla právě jednou z těch kategorií, kde se rozhodovalo o titulu téměř do posledního závodu. Matyas Vitver, čerstvě korunovaný vítěz Moravského poháru, měl na dosah ruky i druhý titul sezóny 2022. Jediné, co mu stačilo, bylo dojíždět na bodovaných pozicích a držet si tak vybudovaný náskok. Překvapení přišlo ale v kvalifikaci, ve které se náš uchazeč o titul umístil až jako sedmý. Nejlépe umístěný pilot od nás z týmu tak byl navrátilec a úřadující Mistr Republiky, Zdeněk Bábíček. Hned ale první závod ukázal, že je úplně jedno, kde Vitver startuje. Jízdu totiž vyhrál a navýšil tak svůj náskok v šampionátu. Přišlo nedělní superfinále. Vitverovi chybělo už jen minimum k tomu stát se vítězem. Celý závod poté probíhal krásný souboj mezi úřadujícím mistrem Bábíčkem a nastávajícím mistrem Vitverem. Rozdílem 6 setin sekundy se vítězem stal Bábíček, ale nejvíc slavili Vitverovi. Matyas Vladimír Vitver vyhrál titul Mistra republiky v kategorii Easykart 60 v sezóně 2022 a dosáhl tak maxima, kterého pilot závodící v Česku může dosáhnout. Stejně jako Tomáš Rosypal v roce 2020 ovládl oba seriály, ve kterých závodil. Titul Mistra Republiky v kategorii Easykart 60 tak už třetím rokem po sobě putuje do SPirit Racing Teamu. Abychom to uvedli na pravou míru, kategorie Easykart 60 závodí jako pohárová kategorie. Ačkoliv naše piloty označujeme jako Mistry republiky, správné pojmenování je Vítěz Poháru Autoklubu České republiky. Matyas Vladimír Vitver tak do našeho týmu dovezl již 14. titul Vítěze Poháru Autoklubu, stejně jako před ním Tomáš Rosypal, Zdeněk Bábíček, Tereza Bábíčková, Dominik Javůrek, Zdeněk Tlachač nebo Jiří Skopalík. Ale zpět do Wackersdorfu. Pro P1 si tedy dojel Zdeněk Bábíček, P2 Matyas Vitver, P8 Nicolas Lacko, P10 Miloš Divič, P26 Martin Guichen.

Čas na kategorii Easykart 100. Rok 2021 bohužel nepatřil našemu týmu co se týče boje o titul. To se ovšem změnilo hned na začátku sezóny a nyní přišel čas korunovat vítěze. Po celých 6 závodů se o titul přetahovali dva naši piloti: matador Jiří Skopalík a nováček Tomáš Vančík. Na chvíli do toho mohli promluvit Adam Röschl s Matyášem Puršlem, kteří se v úvodních podnicích pohybovali blízko Skopalíka a před Vančíkem. Postupem času ale bylo jasné, kdo se o titul skutečně utká. Viděli jsme mnoho krásných soubojů, vítězství i pády obou pilotů a nakonec i jedno rozhodující předjetí v superfinále ve Wackersdorfu, které nám dalo nového vítěze Poháru Autoklubu České republiky v kategorii Easykart 100. Jiří Skopalík, ač přes kolizi v první jízdě a tudíž startu ze zádních pozic, ukázal, že je opravdu jedním z nejlepších pilotů, kteří za náš tým kdy jezdili. S chladnou hlavou se prozávodil až na druhé místo a začala stíhací jízda, která skončila předjetím a následným vítězstvím Skopalíka. Ten se stal Vítězem Poháru Autoklubu České republiky 2022, poprvé v kategorii Easykart 100 a potřetí celkově. Zařadil se tak do klubu vítězů, jakými jsou Josef Knopp, Tereza Bábíčková, Filip Škorpík nebo Karolína Vančíková. Tomáš Vančík vlastní náš hluboký obdiv. Jako nováček ukázal nejen ohromnou rychlost, ale i konkurenceschopnost proti závodníkům služebně mnohem starším. Vítězem šampionátu se tedy stal Skopalík, P2 patří Vančíkovi, P3 ukořistil Matyáš Puršl. Stalo se tak podruhé v historii našeho týmu, že první tři příčky obsadili jen naši piloti. Naposledy se tento úspěch povedl trojici Knopp, Pražák, Kováč v roce 2017. Co se týče závodního víkendu, P1 Skopalík, P2 Vančík, P3 Puršl, P8 Marek Strach & P9 Dominik Szmaragowski.

Kategorie ROK CUP byla taková malá horská dráha. Kvalifikace se povedla Radimu Guichenovi, který se umístil na krásném 8.místě. Smůlu měl Filip Bartoš, který musel hned na začátku kvalifikace odstoupit pro technické potíže a byl tím odkázán na start z posledního, 33., místa. Soňa Ptáčková, která se po roce od svého zranění rozhodla opět sednout za volant, obsadila 23.příčku. V první finálové jízdě předvedl Filip neuvěřitelnou stíhací jízdu a dotáhl do skokem přes 18 pilotů až na 15.místo a tudíž poslední bodovanou příčku. Superfinále se nejlépe vydařilo Guichenovi, který dokončil na 8.místě a zakončil tak sezónu umístěním v TOP10 z 33 pilotů. Ptáčková se umístila na báječném 11.místě a Bartoš sezónu zakončil 15.místě. V celkovém hodnocení to vypadá následovně. P8 Guichen & P13 Bartoš.

Kategorie OKj nás zastupuje pouze nováček Dominik Šimek. Ten se s tímto strojem ještě převážně seznamuje a učí. V superfinále se mu podařilo obsadit krásné 10.místo. V kategorii OK se rozhodovalo o pozici, na které svou debutní sezónu dokončí Karolína Vančíková. Cestu za 4.místem v šampionátu ale ztížila diskvalifikace za podváhu v kvalifikaci. Ve všech jízdách i superfinále se Karolína umisťovala pravidelně do TOP5 a v superfinále dojela na P4. To jí stačilo na pohodlné páté místo v šampionátu.

V kategorii KZ2 se poprvé za posledních 5 let neúčastníme přímého boje o titul. Dominik Javůrek po několika nehodách, pofidérních penalizacích a diskvalifikacích nebyl uchazečem o titul a snažil se uhájit aspoň třetí místo v šampionátu. To samé platí pro Michala Pražáka. Po letech pravidelného umisťování se v TOP5 přišla obrovská várka neštěstí a Michal bojoval o udržení v TOP10. Ale zpět k závodu ve Wackersdorfu. Celou situaci pro KZ2 komplikovalo počasí. Celá sobota na vodě a sucho na kvalifikaci spustilo šílenství v podobě nastavování motokár. Nejlépe se umístil Dominik Javůrek, který se kvalifikoval na 5.místě. Dále to byl 11.Vojtěch Kůrka, 13.Michal Pražák a 17.Ondřej Duba. Co přišlo v první jízdě…na to nebyl připraven nikdo. Opakoval se nám Cheb na začátku roku. Hustý déšť, posun v harmonogramu, mlha a hlavně odbytá osmá hodina večerní. Za velké vody, pod umělým osvětlením se startoval neplánovaný noční závod kategorie KZ2. Tyto extrémně náročné podmínky nejlépe zvládl Javůrek, který si dojel pro úžasné 4.místo. Michal Pražák se z 13.místa posouval dopředu, ale chyba, hodiny a spadlý nárazník ho odkázaly až na 16.příčku. Ondřej Duba si díky Pražákově penalizaci dojel pro své nejlepší umístění v MČR, pro 14.místo. Vojtěch Kůrka cíl závodu bohužel skrze technické potíže nespatřil. Superfinále se již jelo v neděli na suchu a za denního světla. To svou rychlost ukázal jak Javůrek, tak Pražák. Javůrkovi tento závod ale zhatily technické potíže. Špatně utažená osa znamenala propad z 3. na 5. místo a těžký souboj o udržení stroje na trati. Dále se nejlépe umístil Michal Pražák, který si dojel pro 8.místo. a TOP10 uzavíral Vojtěch Kůrka. Ondřej Duba cíl závodu bohužel skrze kolizi v prvním kole neviděl. V celkovém hodnocení se tedy nejlépe umístil Dominik Javůrek na P3, Michal Pražák uzavíral TOP10 se svým P10, Vojtěch Kůrka obsadil P23 a Ondřej Duba P27.

To byla tedy sezóna 2022. Nás ještě čekají 3 velké závody. Naše piloty KZ2 čeká finále německého mistrovství DKM ve Wackersdorfu, naše piloty Easykart & OK čeká světové finále Easykart ve Franciacortě a pilot kategorie ROK čeká velký závod ROK cupu v Lonatu.