Czech Kart Open Vysoké Mýto 19.-21.8. 2022

Prázdniny jsou skoro u konce a s nimi nám vrcholí i naše sezóna. Před námi je předposlední závodní víkend a je na čase pomalu vše uzavřít.

V kategorii Easykart 50 nás zastupovali piloti Damián Tlachač a Michal Kirnig. Oba se v kvalifikaci umístili v Top10. Superfinále pak dokončili na pozicích P7 Michal Kirning a DNF Damián Tlachač.

V kategorii Easykart 60 se poprvé od začátku sezóny stalo, že jsme po kvalifikaci neměli v TOP5 ani jednoho pilota. Vitver obsadil P6 spolu s Divičem na P7. Sobotní závod ještě odjeli na suché trati a Vitver si polepšil na P4. Na mokré trati ve 2.finálové jízdě si nejlépe vedl Miloš Divič, který dojel na druhém místě. Vitver ho následoval na místě čtvrtém. Superfinále se opět jelo na suchu a pozice byly následující: P2 Vitver, P4 Divič, P11 Lacko (P3 Easykart 60 MLADÍ), P21 Martin Guichen. Před posledním závodem je v čele šampionátu náš pilot Matyas Vitver s 25-bodovým náskokem. Miloš Divič je na čtvrtém místě se ztrátou 58 bodů na jezdce před sebou.

Kategorie Easykart 100 je proměnlivá jako dubnové počasí. Vedení drží stále Jiří Skopalík. Vančík se snaží bodově dotáhnout a závody podle toho vypadají. Každý závod vyhrává někdo jiný ale vždy jsou to ti samí dva piloti. Jinak tomu nebylo ani v Mýtě. Mokrý závodní povrch v prvních dvou finálových jízdách více seděl lídrovi šampionátu, Jiřímu Skopalíkovi. Ten přesvědčivě vyhrál oba závody a Vančíka nechal daleko za sebou. Ten se ale rozjel v superfinále, které ovládl a dal tak Skopalíkovi najevo, že ještě není konec. Výsledky byly následující: P1 Vančík, P2 Skopalík, P4 Adrian Bischoff, P8 Matyáš Puršl. Do velkého finále sezóny lépe vkračuje Skopalík, který na svého oponenta má 31 bodový náskok. Ale stačí jedno odstoupení a vše může být jinak.

V kategorii ROK GP se o něco více tento víkend dařilo Radimu Guichenovi. V kvalifikaci si dojel pro P6 zatímco jeho kolega, Filip Bartoš, až pro P13. Mokrý povrch lépe seděl Filipu Bartošovi. Ten se umístil pokaždé v TOP10. Radim byl z první jízdy diskvalifikován za předíždění za červenou čarou (čára na trati, která je posledním povoleným místem na trati, kdy se jezdec smí vrátit na svou startovní pozici, o kterou v zaváděcím kole přišel). V druhé jízdě byl Radim devátý. Superfinále bohužel přineslo zklamání pro oba piloty. Filip Bartoš – P15 & Radim Guichen – P21.

Nově máme pilota v kategorii OK junior (OKj). Je jím Dominik Šimek, který ve své první sezóně přeskočil z předešlé kategorie Easykart 100 do zmíněné kategorie OKj. Příroda mu ovšem tento přestup vůbec neusnadnila a Dominik musel svůj debut odjet na suchu, velké vodě i malé vodě. V superfinále si nakonec dojel pro krásné sedmé místo.

Pro Karolínu Vančíkovou v kategorii OK byl tenhle víkend nemilým překvapením. Po úspěchu v Písku přišly výsledky v podobě pátých míst ve všech rozjížďkách. Vše bylo zakončeno odstoupením v prvním kole superfinále.

Další hořkosladký víkend to byl i pro naše piloty královské kategorie KZ2. V kvalifikaci si nejlépe vedl Dominik Javůrek, který obsadil P4. Pražák byl P9, Kůrka P14 a Duba P17. První závod se ovšem jel v doslova hororových podmínkách. Za šera a prudkého deště piloti odstartovali do první bodované jízdy. Dlouho si nejlépe vedl Michal Pražák, který kroužil na pátém místě. Ovšem on i Javůrek se dopustili chyby a hodinovali. Javůrek byl ke konci závodu nejrychlejším mužem na trati a stahoval co mohl. Velká kaluž, náraz do bariéry a červená vlajka. Javůrek se touto kombinací postaral o předčasný konec závodu. Drama a chaos ovšem nekončil. Prvních 10 pilotů v tom chaosu ignorovalo červenou vlajku a byli následně diskvalifikováni. Mezi nimi byl i náš jezdec Vojtěch Kůrka. Vítězem by se tedy měl stát jedenáctý Michal Pražák, který jako první zajel do boxu. Proti diskvalifikaci se ovšem většina pilotů odvolala a nakonec z toho bylo P8 pro Pražáka, P12 pro Dubu, DNF Javůrek a DSQ Kůrka. Superfinále se už jelo na zcela suché trati. Nejlépe si vedl Dominik Javůrek, který závod dokončil na třetím místě. Dále to byl P12 Michal Pražák, P14 Vojtěch Kůrka a P17 Ondřej Duba. Javůrek je stále horkým uchazečem o titul, takže doufáme, že vše bude dotaženo do zdárného konce.