Czech Kart Open Vysoké Mýto 23.-26.6. 2022

Prázdniny klepou na dveře a s nimi i třetí podnik seriálu Czech Kart Open Mistrovství České republiky a Pohár Autoklubu České republiky na polygonu ve Vysokém Mýtě. Kostky jsou ve všech kategoriích vrženy, souboje jsou neúprosný a výsledky tak vyrovnaný, že každičká chyba, odstoupení nebo penalizace mohou znamenat raketový posun vpřed ale i vzad v šampionátu. Pojďme se tedy podívat, jak si naši závodníci vedli tento víkend.

Začneme již tradičně kategorií Easykart 50. Tam jsme měli jediného zástupce, Damiána Tlachače. Ten se pořád ještě učí jezdit a tudíž jeho výsledky nejsou nijak zázračné. V superfinále dojel Damián na 14.pozici a uzavíral tak celé startovní pole.

V Easykart 60 pokračovala, ačkoliv s malým přerušením, dominance Matyase Vitvera. Ten si dojel pro vítězství v kvalifikaci a prvním v závodě. Neštěstí ho potkalo v druhé finálové jízdě, kde se již na startu propadl na jedenáctou pozici. Za 9 kol se stihl vypracovat aspoň ne P5 a zajistil si start z POLE position do superfinále. Tam už si nenechal své prvenství vzít a dojel si pro své druhé letošní vítězství v superfinále. Při skoku do druhé půlky sezóny Matyas figuruje na prvním místě se 33 bodovým náskokem. V superfinále to dále byl P10 Nicolas Lacko, kterému tento výsledek vynesl druhé místo v hodnocení Easykart 60 MLADÍ. Nakonec to potom byl P18 Martin Guichen. Největší smůla potkala Miloše Diviče. Jeden z našich předních jedzů Easykart 60 měl nehodu ve čtvrtek odpoledne, zlomil si ruku a sám se tak vyřadil ze závodního víkendu. Ovšem ruka se rychle hojí a Miloš by měl být zpět na roštu hned další závod v Písku.

Kategorie Easykart 100 opět patřila našemu týmu a to bezkonkurenčně. Kvalifikaci a druhý závod vyhrál Tomáš Vančík před Adamem Röschlem. Oba závodníci nám nabídli fenomenální souboje o vedení. První závod vyhrál naopak právě Röschl a jen díky výsledku z kvalifikace se rozhodlo, kdo bude stát na roštu superfinále první a kdo druhý. Superfinále bylo vypsáno na 14 kol a dělo se v něm více, než se dá popsat. Několik změn pozic, každé kolo jiný lídr závodu, Skopalík s Puršlem sledující to zezadu, čekající na vhodnou chvíli kdy zaútočit. Ovšem nebyla by to kategorie Easykart 100, aby nezasáhlo nečekané drama, které ovlivnilo celkové výsledky. Okolista, definice: Jezdec, který jede poslední a je dohnán vedoucími piloty. Na pokyn komisařů vlajících modrými vlajkami bezpečně zpomaluje a uhýbá mimo závodní stopu, aby umožnil průjezd vedení bez narušení jejich závodu. To se ovšem nestalo. Vančík ve vedení, následovaný Röschlem chytili jezdce o kolo zpět snad v ten nejhorší moment, Vančík byl nucen opustit trať a při návratu si o obrubník shodil nárazník. Do cíle první dorazil Vančík, který byl ovšem katapultován až na 4.pozici díky penalizaci 5 sekund za nárazník. Vítězem se tedy stal Adam Röschl před Jiřím Skopalíkem a třetím Matyášem Puršlem. Dále to byl P4 Vančík, P6 Dominik Šimek, P8 Adrian Bischoff P13 & Marek Strach, který taktéž inkasoval penalizaci 5s za nárazník. V celkovém pořadí obsazujeme jako tým prvních 5 pozic v pořadí Skopalík, Puršl, Vančík, Röschl & Bischoff.

V kategorii ROK GP jsme mohli s radostí v srdci přivítat zpět na trati Filipa Bartoše. Ten si v únoru při lyžování zlomil obratel a musel podstoupit dlouhou rekonvalescenci. Nyní je ale zpět a mohli jsme vidět, že o rychlost rozhodně nepřišel. Spolu s ním ho zastupoval Radim Guichen, který se s motokárou dále učí a poznává její limity. V kvalifikaci se oba piloti umístili těsně za sebou v pořadí Bartoš P9 a Guichen P10. Z pole čítající 35 pilotů je tohle ohromný úspěch jak pro nováčka, tak pro někoho, kdo v tom kvůli zranění skoro rok neseděl. Obě finálové jízdy se naši piloti umísťovali v TOP10 a měli nakročeno ke slibnému výsledku. Superfinále bylo vypsáno na 14 kol a naši piloti startovali v TOP10. Nejlépe si vedl nakonec Radim Guichen, který dokončil na osmém místě, těsně následovaný Filipem Bartošem na 9.místě. V celkovém pořadí si nejlépe vede Guichen, který se drží na osmém místě. Bartošova nepřítomnost ho lehce zpomalila, ale už po jednom závodě má na kontě 20 bodů a v žebříčku figuruje na 15.místě.

Kategorie OK bohužel tento víkend pódium nepřinesla. Karolína Vančíková, která nás zde jako jediná zastupuje, měla už od kvalifikace nakročeno k dobrému výsledku. Čtvrtá místa a třetí místo v závodě ukazovali, že Karolína rychlost má. Superfinále ovšem dokončila až na sedmém místě. V celkových výsledcích obsazuje po 3 odjetých závodech 5.pozici.

Kategorie KZ2 byla jedna velká houpačka pro všechny naše jezdce. Dominik Javůrek se už naplno dostal do svojí rychlosti a v kvalifikaci si dojel pro druhé místo. Michal Pražák ovšem nebyl daleko a se ztrátou pouhých 6 setin uzavíral TOP5. Zatímco Dominik si dojel pro vítězství v druhém závodě, Michal se trápil. V první jízdě kolidoval se soupeřem a v druhé se prostě nedařilo najít rychlost. Naopak Javůrek tam dominoval. Superfinále nabídlo několik hezkých soubojů ale i souboje, které byly dost možná až za hranou. Začneme Ondrou, který zajel moc hezký výsledek v podobě P16 a nechybělo moc k P15 a jeho prvním bodům. Michal byl v superfinále kvůli odstoupení v první finálové jízdě odkázán ke startu z P11, což znamenalo složitý postup vpřed. Bohužel to stačilo pouze na P9 a Michal si z Mýta odnesl opět velice skromný balíček bodů. Nejvíce se dařilo Dominikovi, který po startu z P1 vedl závod až do jeho druhé půlky. Přefoukané a přehřáté gumy ale znamenaly zpomalení a soupeř z konkurenčního týmu, který tlaky odhadl lépe se na něj dotáhl. Poté došlo k souboji, který byl velice za hranou jak pravidel, tak za hranicí závodní etikety a fair-play. Dominik skončil po nezaviněné kolizi s poškozeným rámem a zkřivenou volantovou tyčí a nakonec z toho bylo druhé místo. V celkových výsledcích se Dominik uchytil opět na prvním místě a je na nejlepší cestě za dalším titulem. Michal Pražák si oproti loňské sezóně pohoršil a po začátku sezóny 2022, která byla zatím jen horská dráha pro něj, drží P9. Ondra Duba se zatím bez bodu nachází na 29. pozici.

Již za týden nás ovšem čeká třetí podnik Moravského Poháru a Mistrovství Slovenska, kde nás bude zastupovat Vitver, Pražák, Duba a Tlachač. Tak uvidíme, zda přijdou další pódia nebo dokonce vítězství.