Czech Kart Open Třinec 20.-22.5. 2022

Měsíc uplynul jako voda a máme zde další závodní víkend. Náš tým zavítal po roce opět na třinecký okruh Steel Ring, kde se měl na variantě trati fast pokusit obhájit úspěchy nebo napravit chyby z prvního podniku v Chebu. A je nutné říct, že se opět dařilo. Někomu méně, jiným zase více. Naši “kázetkáři” se oba vrátili na pódium, Vančíková zaskórovala prvním pódiem v OK, Vančík vyhrál první závod v Easykart 100 nebo dominance Vitvera v Easykart 60. No, je toho hodně, tak pojďme si to projít.

Začneme klasicky kategorií Easykart 50. Mladí 50, chcete-li. Zde nás opět zastupoval malý Damian Tlachač. V kvalifikaci se Damiánovi podařila obsadit 12.příčka. Sobotní bodovanou jízdu Damián bohužel dokončil na předposledním místě. Neděle bohužel nebyla o nic lepší. Damiánovi se nedařilo spřátelit se s třineckým okruhem a superfinále dokončil opět na předposlední pozici. Doufejme, že si napraví chuť ve Vysokém Mýtě.

Kategorie Easykart 60 potřebovala silnou vzpruhu po diskvalifikačním fiasku v chebském superfinále. A ta přišla v plné parádě. Vitver se rozhodl pro maximální nasazení, které mu s přehledem vyneslo jeho první Grand Slam. Grand Slam je termín pro maximální úspěšnost pilota během závodního víkendu. Vitver si dojel pro POLE position a následně i vítězství ve všech třech bodovaných rozjížďkách. Dominantně tak zvítězil a posunul se s plným bodovým přídělem do čela šampionátu i se slušným náskokem 20 bodů. Dařilo se i Miloši Divičovi, který v průběhu víkendu obsazoval pozice těsně za Vitverem. Nejlepším výsledkem bylo čtvrté místo z druhé finálové jízdy. Superfinále pak uzavíral TOP5. Výsledky tedy jsou: P1 Vitver, P5 Divič, P13 Martin Guichen, pro kterého to byly jeho první, těžce vydřený body, P15 František Roubíček & P18 Nicolas Lacko.

Kategorie Easykart 100 nám nabídla opět skvělou podívanou, co se týče soubojů na trati. A také nám nabídla i nového vítěze superfinále. Ale o tom až později. Začneme hezky popořadě. POLE position si poprvé v kariéře vyjel Matyáš Puršl a měl tak nakročeno ke slušnému výsledku. Spolu s ním se do první řady postavil Adam Röschl. Favorit a držitel Grand Slamu z Chebu, Jiří Skopalík, se umístil až jako čtvrtý a zadělal si tak na předjížděcí závody. A ty nám také ukázal. První sobotní závod vyhrál těsně před kolegou Tomášem Vančíkem, pro kterého to bylo jeho první pódium v Easykart 100. TOP3 uzavřel Matyáš Puršl. Superfinále nám nabídlo krásný závod mezi Skopalíkem a Vančíkem. Skopalík si většinu závodu hlídal svoje vedení, ale poslední 3 kola se pro něj staly peklem. Ostrý ale čistý závod dvou pilotů do poslední zatáčky nakonec dopadl ve prospěch Vančíka, který si se Jirkou poradil v posledním kole. Tomáš tak vyhrál svůj první závod v kategorii Easykart 100. Noční můra Skopalíka ale nekončila. Během souboje s Vančíkem si shodil svůj přední nárazník a inkasoval tak penalizaci 5 vteřin, která ho odmrštila z pódia až na šestou příčku. Druhé místo nakonec patřilo dalšímu pilotovi Spiritu, německému jezdci Adrianu Bischoffovi. Výsledky tedy vypadaly následovně. P1 Vančík, P2 Bischoff, P4 Röschl, P5 Matyáš Puršl, P6 Skopalík, P8 Dominik Šimek, P12 Marek Strach.

V kategorii ROK GP nás opět zastupoval Radim Guichen. Ten si chtěl po Chebu napravit chuť a začal skvěle. Z pole čítající 31 pilotů si dojel pro 5.místo v kvalifikaci a měl tak nakročeno k dobrému výsledku v sobotním závodě a v nedělním superfinále. Sobotní závod ovšem podle představ už nešel. Po penalizaci za shozený nárazník Radim dojel až jako jedenáctý. Do nedělního superfinále Radim startoval z TOP10 a posunul se krásně na P6. Dolů ho ovšem srazil spadený nárazník a další 5 sekundová penalizace. Radim tak dokončil na osmém místě.

V kategorii OK nám Karolína po chebském fiasku předvedla, že se s novou kategorií už dokázala naplno seznámit a že je schopná se opět vrátit na pódia. V kvalifikaci se umístila v první řadě a z toho mohla naplno těžit. Všechny jízdy včetně superfinále se Karolína umístila třetí a dojela si tak pro své první pódium.

Pokud existuje slovo, které by popsalo víkend kategorie KZ2, nejspíš by to bylo: “Vykoupení”. Chebské superfinále nedokončil ani jeden z našich pilotů. Jejich bodový příděl byl velice skromný a v celkovém pořadí byli jak Javůrek, tak Pražák, zakopání hluboko dole. To vše se ale změnilo. Vše začalo kvalifikací, kde se nejlépe umístil Dominik Javůrek. Ten dosáhl na třetí příčku. Michal se umístil jako osmý. První závod se lépe vydařil Michalovi, který se dovezl svůj stroj na 4.místě. Dominik odstoupil po kolizi se soupeřem v prvním kole. Největší drama přišlo v superfinále. Naši piloti startovali za sebou v pořadí P3 Pražák & P5 Javůrek. Javůrkovi se povedl ohromný start a ihned se dostal na 3.místo. Postupně se pak propracoval přes soupeře až na vedoucí příčku a dojel si tak pro své první vítězství v letošní sezóně. A Pražák nezůstal pozadu. Michal se letovým manévrem přes neslavný třinecký horizont dostal před soupeře a dostal se tak na třetí místo. Bohužel k útoku na druhé místo už nezbyl čas. Celkový výsledek tedy byl P1 Dominik Javůrek & P3 Michal Pražák Pražák. Oba piloti tímto ukázali, že nejsou vyřazeni za hry, jak si někteří mohli po Chebu myslet. Dále nás zastupoval nově příchozí pilot Ondra Duba. Toho ovšem potkala šílená smůla. Kolize v každém závodě zapříčinily, že nedojel pořádně konkurenceschopný ani jednu rozjížďku. V superfinále jel s těžce poškozenou motokárou celých 18 kol a nakonec se umístil P21.

To byl další skvělý závod Mistrovství České republiky v našem podání. Dále nás čekají 2 podniky Trofeo Easykart, Moravský Pohár v rakouském Brucku a za měsíc třetí podnik Czech Kart Open ve Vysokém Mýtě.