1° Round Trofeo Easykart Italia Jesolo – 26.- 27. 3. 2022

Je to tady. Naše sezóna 2022 odstartovala posledním březnovým víkendem v italském Jesolu. To se nachází na východním pobřeží Itálie a díky své blízkosti k moři je trať prakticky pořád pokryta pískem z přilehlé pláže.

Tento víkend se stal ve své podstatě jedinečným. A to nejen z důvodu několika úspěchů, ale také díky počtu nováčků, kteří se s naším týmem poprvé projeli po závodním okruhu, vyzkoušeli si ostrost zahraničního závodění a nabrali tak cenné zkušenosti potřebné k závodům u nás, v tuzemsku. A je nutné říct, že se všem dařilo skvěle. Závodnímu víkendu předcházela akce Test Colletivi pořádaná skupinou Trofeo Easykart, kde se naši piloti mohli seznámit s novou tratí a hlavně novou technikou. Pro mnohé jezdce to byla i premiéra v nové kategorii. Ale teď už výsledky:

V kategorii Easykart 60 nás zastupovali jeden nově příchozí pilot, jeden staro-nový a jeden z těch stálých. Nově příchozím byl Matyas Vitver, který se v kvalifikaci dokázal umístit na krásném sedmém místě se ztrátou 490 tisícin sekundy na vedoucího jezdce. Tím si zajistil start do prvního Sprintu ze 4. pozice. Dále to byl náš stálý pilot Miloš Divič, kterému se podařilo umístit na celkové třicáté pozici a zajistil si tak start z 15.místa do druhého Sprintu. Staro-novým pilotem byl Nicolas Lacko, který se po 2 letech vrátil zpět za volant. V kvalifikaci obsadil 35. pozici a do prvního sprintu tedy startoval z 20.místa. Do velkého finále se dostali nakonec Vitver a Divič, kteří nakonec dokončili v pořadí Vitver P27 (po kolizi) a Divič P18.

Kategorie Easykart 100 nám nabídla asi největší změny co se týče složení jezdecké sestavy. Na roštu se sešlo 16 “stovek” a my jsme byli značně vidět. V kvalifikaci se nejlépe umístil nově příchozí Vicemistr republiky v kategorii Easykart 60, Tomáš Vančík. Ten se umístil na úžasném třetím místě, těsně následovaný již zkušeným pilotem Matyášem Puršlem na čtvrté pozici. Dále tady máme už jen nováčky. na krásném šestém místě se umístil bývalý rallycrossový jezdec a nová posila našeho týmu, Dominik Šimek. Na vedoucího pilota ztratil ve své debutní kvalifikaci pouze 5 desetin sekundy. Dalším nováčkem je Marek Strach, který se umístil na 13.místě a na místě 16. se umístil poslední z řady nováčků, Dominik Szmaragowski. Ve finále se nejlépe dařilo Tomáši Vančíkovi. Ten si bezchybnou jízdou dojel ve svém prvním závodě v E100 pro první pódium a stal s tak i prvním držitelem pódia pro náš tým v tomto roce. Matyáš Puršl měl smůlu ve sprintu, kde přišel o 5 pozic díky spadenému nárazníku. Ve finále to ale dokázal stáhnout a dojel na krásném pátém místě. Dále to byl Marek Strach na P8 a Dominik Šimek P9. Dominik Szmaragowski bohužel cíl závod nespatřil.

Po několika letech působení na italských závodech jsme poprvé měli zástupce i v kategorii Easykart 125. Naše a české barvy tam hájil Roman Roubíček. Ve velkém finále mu patřil P17, což na nováčka v italské konkurenci není vůbec špatný výsledek.

Zastoupení jsme měli také v kategorii BMB challenge. Zde se závodí na podvozcích Birel Art určené pro kategorii ROK a OK a naše barvy zde hájil Roman Guichen a Karolína Vančíková. Oba jako nováčci v této kategorii. Do finále startovala Karolína z dvanácté pozice a Radim z pozice 25. Jejich finální výsledek byl P13 Karolína Vančíková a P20 Radim Guichen

To byl tedy první podnik italského šampionátu Easykart and BMB challenge. Ve stejný víkend naši piloti KZ2 tvrdě dřeli v italském Lonatu a ve Franciacortě, kde se pilně připravují na první podnik domácího šampionátu Czech Kart Open. Než ten ale přijde, čeká naše piloty Easykart ještě jedna zkouška v italské Pompose.